”Derby”. Bara ordet klingar av historia och minnesvärda möten mellan lagen som ligger i minnet hos de som var där. Den 3:e september spelas returmötet i Blekinges egna derby mellan Mjällby AIF och FK Karlskrona, men historia får vi försöka skapa själva.

Inför vårens möte lagen emellan försökte vi i Sillastrybarna slå på stort med bussresa, uppladdning och banderoller. Något som genomsyrade upptakten var att från gulsvarta supporterled levererades kritik gentemot grannen i öst, något som besvarades, vilket är helt rätt. Utan hets inget derby. Fotbollen kommer alltid vara ”vi och dom”, två lag möts på planen och med lite tur även två klackar. Däremot verkar karlskroniterna missat det väsentliga i den gulsvarta kritiken. Där vi står bakom en klubb med långvarig historia så kan FKK bara skryta med orangea tröjor och hockeylagets klack. Där finns inget komplex över vem som har störst stad, vi ogillar när man raderar ut historia och tradition. Det överstämmer inte med vår syn av fotbollen och är en farlig väg mot utrotad föreningsdemokrati och rotlöshet. Samtidigt välkomnar vi karlskroniterna till Strandvallen, vi har åtminstone ett bortastå värdigt att kallas just så.

Så nu när Mjällby dansat upp i tabellen med övertygande segrar kan vi se tillbaka på matchen på Västra Mark lite som en dålig dag. Tidigare säsongers oro över nedflyttning är inte aktuellt på långa vägar och laget spelar underbar fotboll. Undertecknad ser fram emot att stå på vallen den 3:e september, då är det upp till bevis för bägge lagen när det gäller vilka som är bäst i Blekinge.

– Peter ”Pidde” Olofsson